Milieu

Milieu

Stomerij Kwiek-Klien beschikt over alle benodigde vergunningen en voldoet aan de strengste Europese milieueisen. Wij zien het als onze maatschappelijke taak om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Hier volgen enkele speerpunten.

Natwassen of chemisch reinigen?

Binnen ons bedrijf kiezen we steeds vaker voor natwassen in plaats van chemisch reinigen. Niet alle kleding kan echter met water en zeep gereinigd worden, bijvoorbeeld omdat deze gevoelig is voor krimp, verkleuring of vervorming. Die soorten textiel worden nog steeds chemisch gereinigd, evenals textiel dat vlekken heeft die er met natwassen onvoldoende uitgaan.

Zesde generatie PER-machines

Voor het chemisch reinigen werken we met perchloorethyleen (PER) of vloeibare koolwaterstof (KWL). Laatstgenoemde stof heeft als voordeel dat deze niet toxisch is voor mens en milieu. In sommige gevallen kan met het oplosmiddel PER het beste reinigingsresultaat geboekt worden. Om het milieu zoveel mogelijk te ontlasten, maken wij voor deze reinigingsmethode enkel gebruik van minimaal ‘zesde generatie’ PER-machines, die een uitstoot hebben van minder dan 3 procent.

Overige belangrijke aandachtspunten

Van alle chemische stoffen die binnen stomerij Kwiek-Klien in omloop zijn, wordt het gebruik nauwkeurig bijgehouden (VOS-registratie). Afval wordt door gespecialiseerde bedrijven afgevoerd. De rittenplanning van onze besteldiensten is zo geoptimaliseerd dat we niet alleen het aantal transportkilometers beperken, maar ook files zoveel mogelijk ontwijken. Onze chauffeurs worden aangespoord tot zuinig rijgedrag. Ons huisstijldrukwerk is gemaakt van FSC-papier.

Extra diensten